Nebezpečí při bouřce v horách

Zajímavé a užitečné informace, které jsem potřeboval, hledal, našel a teď se s vámi o ně chci podělit.
Doufám, že zde publikované informace budou užitečné i pro vás.
Pokud nejsou tyto informace dostačující, můžete zkusit některý z níže uvedených odkazů na stejná a podobná témata.

Rizika spojená s bouřkou v horách a ochrana před bleskem

Bouřka vzbuzuje u některých lidí obdiv a úctu před silou a mocí přírodních sil, u jiných vyvolává strach a hrůzu, ale u všech by měla vzbuzovat respekt. Bouřka představuje poměrně velké riziko hlavně v horách, toto riziko si hodně návštěvníků hor neuvědomuje. Ve střední Evropě bývá průměrně 30 bouřkových dnů v roce.

    Maximální snahou každého návštěvníka hor by mělo být, aby ho bouřka v horách nezastihla na nechráněném místě. Za chráněné a tedy bezpečné místo lze považovat horské chaty, případně jiné budovy opatřené hromosvodem a vniřní prostory automobilů, autobusů, vlaků a lanovek. Všechna okna a dveře musí být uzavřeny. U auta by neměla být vytažená anténa.
Bouřky se vyskytují častěji odpoledne a navečer než v ranních a dopoledních hodinách. Na přicházející bouřku nejčastěji upozorní hrom, který je slyšet na vzdálenost do cca 20 km. Vzdálenost bouřky můžete poměrně přesně odhadnout podle doby, která uplyne mezi pozorováním blesku a zaslechnutím hromu. Protože blesk vidíte v podstatě okamžitě a zvukové vlny se vzduchem šíří rychlostí 0,33km/s, odpovídá doba mezi bleskem a hromem v sekundách dělená třemi vzdálenosti blesku v kilometrech. Uběhne-li např. mezi bleskem a hromem 9 sekund, je bouřka vzdálena asi 3 km.

    Některá místa jsou za bouřky zvláště nebezpečná, je proto nezbytně nutné se jim vyhýbat. Jsou to především vyvýšené objekty jako samostatně stojící stromy, výrazné skalní bloky, vyvýšeniny hřebenů a vrcholy hor. Nebezpečné jsou nejen objekty špičaté, ale i oblé a málo výrazné. Zásah v okruhu do 15m od vyvýšeniny je asi 10x pravděpodobněší než ve vzdálenosti 100m. Stany netvoří žádnou ochranu a v některých případech mohou být zasaženy s větší pravděpodobností než např. člověk ležící mimo stan. Těsné skalní výklenky jsou nebezpečné, protože člověk, který se zde ukrývá, tvoří propojení mezi horním a spodním okrajem výklenku. Ze stejného důvodu jsou nebezpečné i vstupní otvory jeskyní a okna nebo dveře chat. Protože blesk si hledá cestu s nejmenším elektrickým odporem, jsou také nebezpečná místa se silně podmáčenou půdou a místa s podzemní vodou. Protože se takováto místa těžko lokalizují, vyhýbejte se sníženým místům v sedlech nebo na loukách. Na podmáčená místa může také upozornit výskyt bujnější vegetace. Vyhýbejte se i vlhkým žlabům a korytům.Velmi nebezpečné je pobývat v blízkosti vysokých předmětů, které nejsou zajištěny bleskosvodem. Pobyt ve vzdálenosti menší než dva metry od takového předmětu je nebezpečnější než stát v otevřeném terénu. Potenciálně nebezpečné jsou také blízko stojící stožáry vysokého napětí.

    Pokud už vás bouřka v horách zastihne na nechráněném místě, snažte se alespoň minimalizovat všechna rizika. Opusťe neprodleně vrcholy hor a hřebeny a snažte se dostat co nejníže. Odložte co nejdále od sebe všechny kovové předměty. Pokud jste ve skupině, snažte se rozptýlit po větším prostoru. Pokud dojde k zásahu bleskem, je tak větší pravděpodobnost, že nebudou všichni zasaženi a bude mít kdo poskytnoust první pomoc ostaním a přivolat pomoc. Pokuste se odizolovat se od země např. usednutím na batoh. Nohy mějte u sebe, snížíte tak případné napětí (tzv. krokové napětí), které vzniká při průchodu elektrického proudu po povrchu země. Pokud se nacházíte v otevřeném plochém terénu vyhledejte nějakou prohlubeň a v té se ukryjte.

V další cestě pokračujte, až bude bouřka vzdálena alespoň 10km (čas mezi bleskem a hromem alespoň 30 sekund).

Související odkazy:
-->  Pojištění na hory
-->  Lavinová prevence

Vyhledat na internetu:
Custom Search

Výber z dalších užitečných informací, která jsou také zpracována:
-->  OpenVPN - řešení jak se dostat na blokované internetové stánky
-->  Kudy autem do Itálie
-->  Počítačová hra TrackMania Nations Forever
-->  Instalace OpenVPN jako zabezpečený tunel do internetu (client - server)

 Typ na dovolenou ve Velké Británii:
Dovolená ve Velké Británii - Aviemore
Ubytování v apartmánu ve Velké Británii:
Velká Británie, Skotsko, Aviemore
Popis ubytování: 'MacDhui', 3-pokojový byt v přízemí, velmi moderní a vkusné zařízení: otevřený obývací pokoj/jídelna, 1x pohovka pro 2 osoby, TV a DVD. Vstup k zahradnímu sezení. 1x pokoj, 1x francouzské lůžko a sprcha/WC. 1x pokoj, 2x lůžko. Kuchyňský kout (4 plotýnky, trouba, myčka, mikrovlnka, mraznička, gril). Koupelna/WC. Plynové topení. K dispozici: pračka. Pozor prosím: TV jen EN.
Popis domu: Vícegenerační dům 'MontBlanc', 3-podlažní, rok výstavby 2006. Na kraji obce, 2 km od centra Aviemore, 2 km od lesa, ve vedlejší ulici. Parkovací místo na pozemku. Obchod 1.6 km, supermarket 2.4 km, obchodní centrum 2.5 km, restaurace 1.6 km, bar 2.4 km, kavárna 2.4 km, autobusová zastávka 1.6 km, nádraží 'Aviemore' 2.4 km, oblázková pláž 11.2 km, krytý bazén 3 km. Golfové hřiště 1.6 km, tenisová hala 9.6 km, sportovní centrum 2.4 km, lanová dráha 16 km, lyžařské sjezdovky 16 km, lyžařská škola 16 km, dětská mateřská školka 16 km.
Více informací a rezervace ...