Palivové dřevo

Zajímavé a užitečné informace, které jsem potřeboval, hledal, našel a teď se s vámi o ně chci podělit.
Doufám, že zde publikované informace budou užitečné i pro vás.
Pokud nejsou tyto informace dostačující, můžete zkusit některý z níže uvedených odkazů na stejná a podobná témata.

Palivové dřevo je nejlevnějším tepelným zdrojem

Palivové dříví jako palivo zažívá v posledních letech obrovskou renesanci. Prodává se stále více krbových kamen a krbových vložek. Výrobci jako Jotul, Saey, Nordica, Romotop nebo Thorma si mnou ruce a majitelé nových krbových kamen shánějí palivové dřevo.
    Palivové dřevo je v současné době jednoznačně nejlevnějším tepelným zdrojem – palivem. Topení dřevem patří mezi ekologicky šetrné způsoby vytápění. Dřevo se řadí mezi obnovitelné zdroje. Při topení dřevem je oproti ostatním palivům minimální odpad, který se dá ještě dále využít i jako hnojení. Ve srovnání s uhlím se palivové dřevo mnohem snáze a čistěji skladuje. Také manipulace se dřevem je snazší a čistější.

    Při topení dřevem ale není jedno, jaké použijete, hlavně musí být dřevo dobře vyschlé. Čerstvé dřevo mívá průměrně 50% vlhkosti, v lese vyschlé 25-30% a proschlé (na vzduchu vyschlé) 10-20% vlhkosti. Měkká dřeva by měla schnout alespoň jeden rok, tvrdá asi tři roky. Měkká dřeva jsou například smrk, borovice, jedle, topoly, vrby, modřín, bříza nebo olše. K tvrdým dřevům patří třeba dub, ořešák, javor, třešeň, jabloň, jasan, buk, hrušeň, švestka, akát nebo habr. Výhřevnost dřeva se pohybuje zpravidla od 4,1 do 4,4 kWh/kg.

    Při nákupu palivového dřeva může být užitečné znát jeho objemovou hmotnost v kg/m3. Zde jsou údaje pro několik druhů dřeva. Údaje jsou pro čerstvé dřevo a v závorce pro dřevo na vzduchu vysušené. borovice lesní 700 (520), bříza 940 (600), buk 990 (720), habr 1080 (820), jasan 920 (720).

    Palivové dřevo se většinou měří v prostorových mírách. Základní jednotka je 1 m3 = plnometr (kubík dřeva). To je krychle o stranách 1 metr zcela plná dřevní hmoty. Takto se ale palivové dřevo nedodává, protože je to nemožné. Častěji se používá jednotka prostorový metr rovnaný, což je opět krychle o hraně 1m, ve které jsou vyskládaná jednotlivá polena či štípané dřevo. Skládání je časově náročné a zvyšuje se tak cena dřeva pro odběratele. Často se tedy používá jednotka prostorový metr sypaný, což je neurovnaný, volně dřevem nasypaný prostor krychle o hraně 1m. Je to měření značně nepřesné ale hlavně je levné pro praktické použití.

    Rozhodně při topení nepoužívejte nevhodné dřevo jako je dřevo chemicky ošetřované, železniční pražce a lisované dřevotřískové desky. Při topení těmito materiály se rychle znečišťují topeniště i komín a spalováním vznikají nebezpečné toxické exhaláty a výpary. Nikdy nespalujte staré palety, překližku, odpadky nebo navoskované předměty.

Související odkazy:
-->  Jotul
-->  Thorma

Vyhledat na internetu:
Custom Search

Výber z dalších užitečných informací, která jsou také zpracována:
-->  Hrad Kokořín - okolí a ubytování
-->  Nebezpečí při bouřce v horách
-->  Počítačová hra TrackMania Nations Forever
-->  Konfigurace OpenVPN serveru jako gateway do internetu

 Typ na ubytování v Rakousku:
Ubytování v Rakousku - Annaberg Lammertal
Ubytování v samostatném rekreačním domě v Rakousku:
Rakousko, Salcbursko, Annaberg Lammertal
Popis ubytování: 4-pokojový dům 90 m2 na 2 podlažích, komfortní a útulné zařízení: vstup. Obývací pokoj, TV-satelit. Vstup na terasu. Otevřená kuchyně (4 plotýnky, myčka, mikrovlnka), jídelní stůl. Sprcha/WC. V podkroví: 2x pokoj s dvoulůžkem. 1x pokoj, 1 x 2 lůžka nad sebou. Terasa. Nádherný výhled na hory. Pozor prosím: nekuřácký byt. Kuchyně: Mikrovlnná trouba nebo trouba na pečení. Ložnice je zařízena buď s patrovou postelí, dvěma samostatnými lůžky, anebo s francouzskou postelí. Obývací pokoj s plynovými kamny (vzhledově krb). Všechny domy jsou zařízené převážně dřevem a vyzařují typickou rakouskou pohodou.
Popis domu: Annaberg: Rekreační obec, ideální pro pobyt s dětmi. 'Annaberg'. 4 km od centra Annaberg, slunná poloha ve svahu, 100 m od sjezdovek. Společné: krytý bazén. V rekreačním zařízení: recepce, restaurace, bar, sauna, možnosti nákupu, lyžárna, ústřední topení. Výměna povlečení (navíc- extra). Donáška pečiva. Parkovací místo. Supermarket 4 km, restaurace 1 km, koupaliště 8 km, pláž ke koupání 8 km. Sedačková lanovka 1 km, lyžařské centrum 500 m, lyžařské sjezdovky 100 m, lyžařská škola, dětská lyžařská škola 500 m, běžkařské stopy 6 km. Pozor prosím: Fotografie domu je jen příkladem. Dohled na děti v centrální budově za poplatek. Přístup do bazénu: 15 - 19. Specielní ceny pro zapůjčení lyží a pro lyžařskou školu. V 10 minutách začátek lyžařské oblasti Dachstein West se 45 vleky.
Více informací a rezervace ...